torstai 21. kesäkuuta 2018

Muistio kesäkuun valtuuston kokouksesta

Leena Luhtanen äänestää 3 vpj:stä.
KESÄKUUN valtuuston  kokous avattiin 11.6. oikea-aikaisesti. Ja keskeytettiin sitten. Pitkäaikainen kd-valtuutettu Antero Laukkanen sai 60-vuotiskukat ja kaupunginjohtaja sai kertoa, että Espoo on nyt maailman älykkäin yhteisö.

SITTEN alkoi politikointi: Valtuuston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien vaali ajalle 11.6.2018 - 31.5.2019. Valtuusto valitsi  valtuuston puheenjohtajaksi  Jyrki Kasvin (Vihr.), valtuuston ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Jalmari Torkin (Kok.) ja valtuuston toiseksi varapuheenjohtajaksi Markku Sistosen (SDP). Mutta sitten tulikin tenkkapå.  Valtuuston kolmannen  varapuheenjohtajan  pesti kuului valtuuston paikkajakosopimuksessa Persuille. Mutta ryhmä on hajonnut.  Persujen ryhmä  ehdotti  Arja Juvosta.  Siniset esittivät Simon Eloa.  Myös RKP asetti myös oman ehdokkaansa Kristiina Gestrinin.

Neuvotteluissa oli otettu kanta, että persut ja siniset sopikoot  asian keskenään. Eivät sopineet. Niinpä
valtuusto joutui äänestämään 3. varapuheenjohtajista.  Vaali toteutettiin suljetulla lippuäänestyksellä. Ketä tahansa sai äänestää. 73 ääntä laskettiin. Simon Elo sai eniten,  27 ääntä. Hänet valittiin

Kaavoja
Listalla oli iso kasa kaavoja. Jotkut  helppoja: kuten Tolppolanmäki ja Matinmetsä.  Latokasenniitty herätti jo intohimoja.   Vihreät esittävät palautusta. Palautus hävisi äänestyksen. Kaitaan-Iivisniemen kaava sai jopa ministeri Soinin pönttöön. Läpi meni Hannele Kerolan kannattama lisäysesitys:
 ”Lisäksi kaupunginhallitus kehottaa avoimeen vuorovaikutukseen asukkaiden kanssa koko kaavaprosessin aikana.”

Sitten tulikin kahvitauko, jolloin ryhmä hakusi kehua ja kukittaa valtuuston puheenjohtajistoon uudelleen valitun Sistosen,

TAUON jälkeen kaavakeskustelut jatkuivat

Kysymyksistä
 
Listalla oli  Johanna Värmälän valtuustokysymys maakunta- ja sote-uudistuksen vaikutuksista kaupungille ja sen omistamien yhtiöiden talouteen ja toimintaan.   Valtuusto hyväksyi vastauksen ja  Johanna Värmälän toivomus hylättiin 37-35 kokoomuksen äänin.

Seuraavaksi listalla oli demarien Aulikki Pentikäisen valtuustokysymys maahanmuuttajataustaisten naisten työllisyysaseman parantamisesta. Valtuusto merkitsi selostusosan tiedoksi. Aulikki esitti myös toivomuksen.   Lähes kaikki olivat sen takana. (Ks. erillinen artikkeli)

Aloitteita

Vastaus valltuustoaloitteeseen  lastensuojelun työntekijöiden tilanteesta hyväksyttiin yksimielisesti. Samoin vastaus aloitteeseen: Ei minun takapihalleni (NIMBY) -monitoimitalon tai -talojen löytämiseksi Espoon kaupungin kiinteistömassasta. Sekä  aloite Espoon oman normienpurkuohjelman käynnistämisestä. Sekä  aloite peruskoulun oppilaiden yhdenvertaisuuden toteutumisesta digitaalisessa oppimisympäristössä. Sekä aloite uudesta avoimesta lukiosta ja nuorten korkeakoulupolusta. Ja edelleen aloite toisen asteen koulutuksen kustannusten selvittämisestä ja alentamisesta sekä aloite maksullisesta englannin kielisestä koulusta ja lukiosta. Sekä aloite Laaksolahden urheilupuistoalueen kehittämiseksi, kuntan ja nurmen rakentamiseksi päiväkotien pihoille,  rantaraitin toteuttamisesta Matinkylässä

Pöydälle jäivät mm. Valtuustoaloite pienydinreaktoreiden käytön tutkimisesta Espoon hiilidioksidipäästötavoitteiden saavuttamiseksi, valtuustoaloite hulevesien suunnittelun ja -rakennuttamisen periaatteista.

Valtuustoaloite nuorisovaltuustoaloitteiden tuomisesta valtuuston käsittelyyn herätti isoja tunteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti