perjantai 31. elokuuta 2018

Muistio elokuun valtuustonkokouksesta

Kuvassa demareista Mika-Erik Walls, Olli Lehtonen, Maria Guzenina ja
Markku Sistonen.


VALTUUSTONKOKOUS 20.8.2018

yyskauden ensimmäinen valtuustokous alkoi ajallaan. Puhetta johti Kokoomuksen Markus Torkki. Vihreiden Jyrki Kasvi  oli joutunut jäämään sairauslomalle.

Demaripulpetit olivat täynnä, mutta niihin tarvittiin kolme varaa.  Liisa Kivekäs, Leena Luhtanen ja Abdirahman Ali olivat poissa, ja tilalle saatiin: Olli Lehtonen, Mika-Erik Walls ja Nina Heinikoski.

Kokouksessa onniteltiin 70-vuotiasta Jouni J. Särkijärveä ja kunnioitettiin hiljasella hetkellä poisnukkunutta pitkä aikaista espoolaisvaikuttajaa Ebba Aschan, joka kuoli 101:n vuoden iässä.

Sitten Kokoomus vaihtoi luottamustehtäviä keskenään. Tavanomaiseen tapaan listalla oli kaavamuutoksia. Tällä kertaa Länsikorkee.  Huolta herätti lasten leikkipaikan menettäminen.

Valtuusto on hanakka tekemään valtuustokysymyksiä ja - aloitteita. Puhehaluja herätti erityisesti valtuustokysymys Länsimetron ja sen liityntälinjaston aiheuttamista ongelmista ja niiden ratkaisusta. Aihe sai myös demareita nousemaan pönttöön.  Maria Guzenina käytti tiukan puheenvuoron:
" HSL toimii liian hitaasti, ylimielisesti eikä halua kuunnella. HSL:n toiminta rapauttaa luottamusta. HSL ei ymmärrä rooliaan ihmisten palvelijana. Neljää suoraa linjaa saatiin aikaan vain espoolaisten poliitikkojen sitkeällä yhteistyöllä."
Johanna Värmälä yhtyi kritiikkiin mm. Latokasken osalta. Markku Sistonen muistutti, että jo aikoja sitten hän on tehnyt aloitteen, että asukaspalautetta kerättäisiin.


TAUON  jälkeen Juri Aaltonen vastusti jyrkästi joidenkin esittämiä ajatuksia HSL:n hajoittamisesta. Hän kehoitti varmistamaan, että jokainen vuoro voidaan jatkaa Kivenlahteen, kuten KH päätti 5.3.2018. Sinisten  esitykset  liikennepalvelujen avaamisesta yksityisille kaatuivat 36-30.

Lisäksi Mika-Erik Walls nosti esiin huolen koulumatkoista.
" Metrojärjestelyjen vuoksi oppilaat myöhästelevät kouluista. Vammaisneuvostoa tulisi kuulla esteettömyyden takaamiseksi."
Tämän pykälän yhteydessä tehtiin peräti  9 toivomusehdotusta.

VALTUUSTOALOITTEITA oli listalla 12. Virkamiesten vastaukset hyväksyttiin pääosin yksimielisesti muutaman puheenvuoron jälkeen. Näin kävi aloitteille sähköisen kokousjärjestelmän käyttöönotosta valtuuston kokouksissa, hulevesien suunnittelun ja -rakennuttamisen periaatteistapienydinreaktoreiden käytön tutkimisesta Espoon hiilidioksidipäästötavoitteiden saavuttamiseksi, uudesta avoimesta lukiosta ja nuorten korkeakoulupolusta maksullisesta englannin kielisestä koulusta ja lukiosta,  Laaksolahden urheilupuistoalueen kehittämiseksi,  Jorvin alueen maankäytöstä.

Joidenkin kohdalla hyväksyttiin toiveita. Muutamien kohdalla äänensävyt kiristyivät. Näin kävi kun persujen trio yritti vääntää keskustan aloitteen ystävyyskaupunkisuhteen solmimisesta Espoon ja myöhemmin päätettävän kehitysmaan kaupungin välillä aloitteeksi maahanmuuttajien palauttamisesta Afrikkaan.

Demarit olivat tyytymättömiä kaupungin vastaukseen Hellströmin ym:n tekemään aloitteeseen kiertotalouden edistämiseksi Espoossa mahdollistamalla asukkaille muovijätteen lajittelu myös taloudellisesti. Espoo sysäsi vastaamisvastuun HSL:lle. Olisi ollut tärkeää pohtia, mitä kaupunki voisi itse tehdä?

Muita demarien aloitteita oli aloite liityntäliikenteen aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseksi sekä aloite uuden hankintaohjeen valmistelusta.  Vaikka aloitteen tekijä Liisa Kivekäs oli  poissa, asiaa voitiin käsitellä- Vastausta oli odotettu 2 vuotta. Hyi!  Mutta vastaus oli hyvä. Yksimielisesti pöydälle jäi Kivekkään ja Sistosen aloite tekstiilien ympäristöystävällisestä hankinnasta ja kestävän kehityksen sertifikaattien käytöstä.

KOKOUS päättyi  klo 22.02.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti