torstai 20. joulukuuta 2018

Olli Lehtonen: Huolta vanhuspalveluista

Budjettiesitystä luonnehtisin vanhus-palveluiden  osalta oikean suuntaiseksi,  mutta monilta kohdin tarpeeseen nähden turhan niukaksi.

Kysymys, mihin törmäämme yksittäistapauksien kautta medioissa ja sosterlautakunnassakin, kun vanhusten kotona asumisen tukemista käsitellään, kuuluu: milloin huonokuntoiselle -ehkä muistisairaalle  ikäihmiselle- aletaan hakea asuntoa palvelutalosta. Nyt se useasti tapahtuu aivan liian myöhään. Espoo hankkii palveluasunnon nopeasti, kun odotusjonossa ollaan, mutta jonoon pääsy on aivan liian tiukalla. Tällä tavalla laitetaan omaishoitajatkin liian koville, - kuin myös kotihoidon henkilökunta.

Milloin tuemme, milloin todellisuudessa pakotamme asumaan kotona? Rajaa tuen ja pakotuksen välillä on kysymyksenasettelun  karkeudesta huolimatta perusteltua pohtia.  Se raja on Ikään kuin veteen piirretty viiva, mutta silti raja pitää tunnistaa. Ja pysyä tuen puolella.

Muutto omasta kodista uuteen asuntoon palvelutalossa on kuten yleensäkin muutto. Siinä perustetaan  uusi koti, kodin perustaminen ei ole ikäkysymys. Opitaan uusi ympäristö, tutustutaan uusiin naapureihin, saadaan uusia hyviä rutiineja ja ennen kaikkea , saadaan elämäntäyteistä ikää lisää. Mitä paremmassa kunnossa muuttaja on, sitä paremmin kotiutuminen onnistuu.

Ei ole olennaista asuuko sadasta yli 75 vuotiaasta henkilöstä kahdeksan vai seitsemän hoivan tai palveluasumisen piirissa ja loput sadasta niin sanotusti kotona. Olennaista on, että kaikki hoivaa ja palveluasumista tarvitsevat sen myös saavat. Ja kaupungin resurssointi on tämän mukaista.
Vanhuspalvelut ovat koko Espoon ja erityisesti valtuuston asia. Tästäkin syystä on hyvä, että talousarvioneuvotteluiden pöytäkirjamerkintänä on maininta tehostetusta vanhuspalvelujen laadun ja saatavuuden riittävyyden  seurannasta.

Kysymys, mihin me emme ehkä ole tässä budjettiesityksessä riittävästi varautuneet, on huumeiden käytön muutokset Espoossa. Kehitystrendi on minusta huolestuttava. Olisi varmaan aiheellista, että viimeistään seuraavan budjettivalmistelun yhteyteen liittyy arviointi päihdepalveluiden resurssien riittävyydestä uusista toimintamuodoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti