lauantai 9. helmikuuta 2019

Valtuustokysymys kotimaisista lähi-ja luomuruokaelintarvikkeista ja raaka- aineista

Valtuustokysymys kotimaisen lähi-ja luomuruokaelintarvikkeiden ja raaka- aineiden käytöstä Espoon kaupungin ruokapalvelussa


Julkisuudessa on käyty kriittistä keskustelua uutisesta, että Espoon kupunki ja sen omistama Espoon Catering oy on siirtynyt käyttämään ulkomaisia lihatuotteita kotimaisten sijaan. Espoon kaupungin lihojen ja lihatuotteiden kotimaisuusaste on laskenut kun kotimaiset jauhelihapihvit vaihdettiin tuontilihapulliin ja kotimainen broilerinpaisti Saksalaiseen. Pääkaupunkiseudun ateriapalveluiden lihatuotteiden kotimaisuusaste on Helsingillä 80 prosenttia, Vantaalla 71.8 prosenttia ja Espoossa vain 63 prosenttia.

On aiheellista kysyä, miten kyseinen kehitys sopii Espoon kaupungin imagoon kun Espoon tarinassa todetaan, että Espoo on kestävän kehityksen edelläkävijä kaupunki? Espoon pitäisi olla myös edelläkävijä kaupunki kotimaisen lähi- ja luomuelintarvikkeiden, sekä ruuan raaka-aineiden käytössä. Espoon valinta Euroopan kestävimmän kehityksen kaupungiksi edellyttää kestävää kehitystä joka sektorilla. Lisäksi Espoon kaupunki on sitoutunut ilmastomuutoksen torjuntaan niin, että Espoo on hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Tätä taustaa vasten herää kysymys,  miksi Espoon kaupungin ruokapalvelussa kotimaisten lihan- ja lihajalosteiden sekä raaka-aineiden kotimaisuus aste on vain 63 prosenttia? Kuitenkin kotimaisten elintarvikkeiden tarjonta on erittäin kattava ja monipuolinen. Meillä on myös paljon luonnosta saatavia puhtaita ja ravintorikkaita raaka-aineita. Kotimaassa kasvatetut elintarvikkeet ovat korkeluokkaisia ja puhtaasti tuotettuja. Kotimaisia broileri- ja muita lihatuotteita on hyvin saatavissa ja ne on tuotettu lähellä kuluttajia. Kotimaassa on myös kattava tarjonta luomuelintarvikkeista sekä luomulihasta.

Lisäämällä kotimaassa tuotettujen lähi- ja luomuelintarvikkeiden sekä ruoka raaka- aineiden käytöä voimme tuntuvasti pienentää hiilijalanjälkeämme.

Me allekirjoittaneet kysymme
1) Miten Espoo lisää merkittävästi ruokapalvelussa kotimaisten lähi- ja luomuelintarvikkeiden sekä ruoka raaka-aineiden käyttöä?
2) Lisäksi haluamme selvityksen kotimaisen lähi- ja luomuelintarvikkeiden sekä ruuanvalmistuksessa käytettävien kotimaisten raaka-aineiden kustannusvaikutuksista kaupungin taloudelle?
3) Miten nykyiset kotimaisen lähi-ja luomuelintarvikkeiden sekä kotimaisten ruuan raaka-aineiden valinta kriteerit vastaavat kestävän kehityksen haasteisiin Espoon kaupungin ruokapalvelussa?

Espoo 21.01.2019

Liisa Kivekäs (sd) Markku Sistonen (sd)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti