sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Pääkirjoitus


Sitä ollaan nyt keväällä 2018 valitun valtuuston valtuustokauden puolivälissä. Takana on kaksi vuotta poliittista työtä ja edessä vielä saman verran. On hyvä aika katsoa vähän peruutuspeiliin. Miten on nyt niinkuin omasta mielestä pari vuotta mennyt.

DEMARIEN valtuustoryhmä on toiminut  kauden 2018-19 aktiivisesti ja hyvässä yhteishengessä. Syksyyn osui kurja taka-isku, kun varavaltuutettumme loikkasi vasemmistoliittoon. Yhteyksiä kaupunginhallituksen ja lautakunnan tason päätöksiin  on auttanut se, että valtuustoryhmän jäseniä  toimii  myös niissä:
- Kaupunginhallituksessa edustajiamme ovat varsinaiset jäsenet Maria Guzenina ja Juri Aaltonen. Maria on myös kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja, ja Juri elinkeino- ja kilpailukykyjaoksen jäsen.
- Sosiaali- ja terveyslautakunnassa toimivat ryhmästämme varajäsen Olli Lehtonen ja  jäsen Johanna Värmälä.
 - Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa demareista on jäsen Martti Hellström.
- Varhaiskasvatusjaostossa on varajäsen Iiris Mikkilä. Iiris on jaoston varapuheenjohtaja.
- Kulttuurilautakunnassa edustajamme on varajäsen Abdi-Rashid Mohamud.
- Liikunta- ja nuorisolautakunnassa demareista ovat varajäsenet  Heidi Luukkanen  ja Heini Saikkonen. Heidi on myös liikunta- ja nuorisolautakunnan puheenjohtaja.
- Kaupunkisuunnittelulautakunnassa demariryhmästä on jäsen Liisa Kivekäs.  Hän on myös tila-ja asuntojaoston varajäsen .
- Teknisessä lautakunnassa on Aulikki Pentikäinen. Aulikki on myös teknisen lautakunnan varapuheenjohtaja.
- Habiba Ali on osallistuva Espoo -aihealueen kehitysohjelman ohjausryhmän puheenjohtaja.
- Hyvinvointi ja terveys -aihealueen kehitysohjelman ohjausryhmään valittiin varajäsen Nina Heinikoski.
- HUSin tuoreimmat uutiset välittää meille varsinainen jäsenja HUSin hallituksen jäsen Leena Luhtanen.
- Yhteistyöstä muiden ryhmien kanssa vastaa varsinainen jäsen Markku Sistonen, joka on edustajamme neuvottelutoimikunnassa ja valtuuston puheenjohtajistossa.

LÄNSIMETROON liittyvistä asioista saamme tietoa varajäsen Hannele Kerolalta joka on Espoon  edustaja Länsimeton hallituksessa. Vastaavasti tietoa HSL:stä saamme varajäsen Antti Aarniolta. Abdirahman Ali tuo viestiä Omnian hallituksesta.
PLUSSAA ovat ainakin seuraavat: 

Budjettineuvotteluissa on saatu lisää rahaa:  Viisivuotiaiden maksutonta varhaiskasvatusta (20 tuntia viikossa) kokeillaan vuoden ajan ensi vuoden syksystä alkaen. Espoo-lisä säilytetään nykyisellään muuten, mutta 2-vuotiaiden osalta tuki on ensi vuonna 180 e/kk. Lisärahaa päätettiin opetukseen perusopetuksen ja lukion tuntiresursseihin kattamaan kasvanutta oppilas- ja opiskelijamäärää.
Lisätään tuntikehykseen 1 tunti tuntikehykseen englannin kielen opetuksen varhaistamiseksi Lasten ja nuorten ennaltaehkäiseviin palveluihin ja perheiden tukipalveluihin sekä vanhus- ja vammaispalveluihin lisätään määrärahoja.
Myös itse tekstiin tehtiin tärkeitä lisäyksiä.  Olemme siis mukana budjettisovussa.

Demarit ovat tehneet useita eko-ehdotuksia: meriä pilaavasta muovista, tupakantumpeista, vastuullisista tekstiilihankinnoista.

Espoo on turvallinen kaupunki.

Investointiohjelma on huikea: Miljardi 10 vuodessa. 

Koulukuljetukset on saatu toimimaan.

Metro kulkee. Espoolaiset demarit nostivat ongelmia ensimmäisten joukossa esiin huolen metron toiminnasta. Konsernijaosto  lähetti HSL:lle kattavan listan korjausta vaativista kohdista. Mutta HSL:n muut kunnat eivät halua ymmärtää tilannetta. Demarit ovat ajaneet läpi suoria linjoja Helsinkiin täydentämään metroliikennettä.  Ryhtiä hyvä HSL! Espoon joukkoliikenne alkaa olla kriisissä.

Olemme pitäneet esillä muistisairaiden asiaa.

Työttömyys on vähentynyt.MIINUKSIIN kuulu ainakin seuraavat 

Demokratiavaje. Virkakoneisto kävelee paikoin päättäjien yli että rapa roiskuu: Espoon teatteri. Tapiolan uimahalli on jo farssi.

Espoon asuntojen kyvyttömyys  pysyä asuntotavoitteissaan. Tänne tarvitaan kohtuuhintaisia asuntoja.

Liian alhainen veroprosentti menoihin nähden.  Keinotekoisen alhainen veroprosentti ei ole kestävä ratkaisu. Veroprosentista päättäminen ennen menoista päättämistä

Länsimetron jatko-osan budjetti karkaa

Terveyspalveluiden piirissä himo yksityistää ja ulkoistaa

Pohjois-Espoon joukkoliikennepalvelut eivät ole riittäviä

Valtava määrä oppilaita ja opettajia väistötiloissa, joiden turvallisuus ei aina vakuuta.

Vanhusten heitteillejättö ja palveluiden riittämätömyys. Pyrkimys ulkoistaa kotihoitoa.


VAIKEISIIN KYSYMYKSIIN kuuluvat ainakin seuraavat:

Kaupungintalon purkaminen vai ei?TÖITÄ on siis tehty monella rintamalla espoolaisten hyväksi. Nyt  on oikea aika laittaa  kesähattu päähän ja nauttia Suomen kesästä.

Työ jatkuu elokuussa!


Martti Hellström
Demarien  valtuustoryhmän tiedottaja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti