maanantai 23. joulukuuta 2019

Johanna Värmälä: Mielenterveyspalveluista ja investoinneista

BUDJETIN käsittelyn yhteydessä valtuutettu ja sosiaali-ja terveyslautakunnan 2 vpj. Johanna Värmälä nosti esiin huolen palveluiden tason säilymisestä. Hän teki myös 4.12. kokouksessa kaksi valuustotoivomusta. Toinen niistähyväksytiin 10.12. kokouksessa.

Johannan puhe

Käsittelyssämme olevaan budjettiin liittyvän neuvottelutuloksen myötä sosiaali- ja terveystoimen määrärahoihin tulee maltillinen lisäys. Toivottavasti se tuo edes pientä helpotusta palvelujen järjestämiseen ja mahdollistaa työntekijöiden työhyvinvoinnin varmistamisen Espoon sairaalan lisäksi mm. kotihoidossa.

Mikäli lautakunnan kanta olisi huomioitu kunnolla, korotus oli reilumpi. Kiitos kuitenkin siitä, että edes osa lautakunnan viestistä huomioitiin neuvotteluissa.

Me demarit tulemme varmasti jatkossakin vaikuttamaan erityisesti vanhusten, mutta myös vammaisten kuten myös lasten ja nuorten palveluihin. Emme hyväksy edelleenkään sitä, että nuorten mielenterveyspalveluissa ja erikoissairaanhoidon palveluissa on väliinputoajia, jotka eivät saa tarvitsemaansa hoitoa ja tukea. Esitänkin  seuraavan toivomuksen.

Valtuustoryhmien välisissä neuvotteluissa nousi keskusteluun myös sosiaali- ja terveystoimen toimitilat, joista kirjattiin toivomus. Se on tarpeen, koska Matinkylän palvelutori pursuaa, eikä muiden aluekeskuksien palvelutorien saaminen ole edennyt, kuten sosiaali- ja terveyslautakunta on esittänyt. Palvelutoreja tarvittaisiin, kuten myös korvaava tila Viherlaakson terveysasemalle, joka on päästetty niin huonoon kuntoon, että tila joudutaan sulkemaan.

On kohtuutonta, että kaupunginhallituksen alainen tilaliikelaitos toimii diktaattorimaisesti. Asiantuntijalautakuntien näkemyksiä on kuunneltava, jolloin punakynää pitää käyttää vähemmän. Nyt siis lautakuntien esitykset tulevat ylivedetyksi, vaikka niitä tarvittaisiin. Myös valtuutettu Partanen ilmaisi investointeihin liittyvän huolensa tila- ja asuntojaoksen näkökulmasta.

Toivomus   

Valtuusto toivoo, että nuorten mielenterveyspalveluja kehitetään yhdessä erikoissairaanhoidon ja päihde- ja mielenterveyspalveluja tarjoavien järjestöjen kanssa, jotta jokainen nuori saa tarvitsemansa tuen ja palvelut viivytyksettä.

Toivomuksella on tarkoitus edistää palvelujen ja tukien saatavuutta. Nuoren tilanne määrittelee sen, mitä tuo toivomuksessa oleva sana viivytyksettä tarkoittaa käytännössä. Se ei ole kuitenkaan ole kuukausien odottelua, jota on tällä hetkellä palveluihin pääsyssä. Tilanne ei ole mukava myöskään ammattilaisille, jotka tekevät parhaansa nuorten auttamiseksi.

Puheenjohtaja ilmoitti, ettei ota toivomusta käsiteltäväksi Hallintosäännön I-osan I luvun 28 §:n vastaisena.

Investointeihin liittyvä  toivomus

Valtuusto toivoo, että Tilapalvelut- liikelaitoksen ja toimialojen yhteistyötä kehitetään, jotta toimialoilla olisi nykyistä paremmat mahdollisuudet vaikuttaa toimitiloihinsa.

Lopuksi kiitän neuvottelutoimikuntaa vanhuspalvelujen pitkäaikaishoitoon ja vammaisten palveluihin liittyvistä pöytäkirjamerkinnöistä. Toivottavasti pelkät pöytäkirjamerkinnät eivät kuitenkaan tarkoita, että olemme alibudjetoimassa niihin tarvittavia määrärahoja. Jos olisimme, toimisimme kuntalain vastaisesti. Budjettimme realistisuus ja pöytäkirjamerkintöjen vahvuus selviää ensi vuonna talousarvion seurannan yhteydessä. Totean kuitenkin jo tässä vaiheessa, että vastustan jyrkästi alibudjetointia.

Tämä toivomus hyväksyttiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti