maanantai 23. joulukuuta 2019

Muistio valtuustonkokoksesta 4.12. 2019

Valtuuston
kokous  4.12.2019  

KOKOUS alkoi ajoissa klo 16.  Kaikki demaripulpetit olivat täynnä. Hienoa.

Kokouksen tärkein asia oli pykälä 3:
Vuoden 2020 talousarvion ja taloussuunnitelman hyväksyminen


Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä avasi asiakohdan ja  moitti rankasti valtiota verotulojen tulouttamisen rytmihäiriöstä.

Ryhmien puheenvuorot

Seuraavana puhui neuvottelujen vetäjä neuvotelutoimikunnan puheenjohtaja demarien Markku Sistonen.  Hän kertasi budjettisovun vaiheet ja kiitti virkamiehiä ja sovun nopeasti edenneissä neuvotteluissa löytäneita ryhmiä. Sovun ulkopuolella jäi vain vasemmistoryhmä

Sitten  alkoivat  ryhmien puheen vuorot.
Markku Sistonen sai runsaasti kiitoksia ja kehuja onnistuneista talousarvioneuvotteluista kaikilta ryhmiltä.

Kokoomus kehui alhaista veroprosenttia, investointien leikkauksia 68 miljoonalla ja panostusta koulutoimeen.

Vihreät harmittelivat alhaiseksi jäänyttä veroprosenttia ja pyöräilyn tukemisestaa puuttumaan jäänyt rahaa.

Demarien mielestä neuvottelutulos vastasi  demarien tavoitteita, kun ottaa  ottaen huomioon ryhmän koon. Vanhusten talojen suunnittelua jatketaan. Lapset ja nuoret.  Hoitotakuu kirjattiin. Teatterista ja kirjastosta hyvät kirjaukset. Pieni miinus: veroprosentti päätettin erikseen.

RKP tuki myös budjettia. Pyörätelineitä, lämpötilan laskeminen....

Persut harmittelivat, ettei menoja leikattu monikulttuurisuusmenoista ja siä, että menot lisääntyivät.

Keskusta seiso budjettisovun takana ja nosti esiin korjaukset  kotihoidon Espoo-lisään.

Vasemmisto - joka jäi sovun ulkopuolelle muisttti, että se teki ehdotuksen veroprosentin nostosta ja  aloitteen veroprosentin päättämiseksi yhdessä menopäätösten kanssa.

Siniset vaativat  parempia palveluita pienemmillä rahoilla!  He harmitelivt, ettei veroastetta saatu alennettua. He kiittivät sitä, että Kotihoidon Espoo-lisä 2-vuotiaille jatkuu.

Kristillisdemokraatit kertoivat ymmärtävänsä vastuullisesti Espoon vaikean taloustilanteen. He olivat tyytyväisiä muutamiin korjauksiin: Kotihoito ja  vhävaraisia auttavien  yhdistysten auttaminen

Liberaalien mielestä investointiohjelma oli kunnianhimoinen. He muistuttivat, että Espoo ajaa kaksilla rattailla. Espoon olisi tavoiteltava. alhaisimman veroprosentin Suomen ennatystä

Ryhmäpuheenvuorojen jälkeen  saiva yksittäiset valtuutetut vielä nostaa esiin  budjettiin liittyviä iloja ja suruja.  Myös valtuustotoimomuksia urakoitiin.

Demarit kantoivat huolta  sosterin rahoista ja kehitysvammaisten työllistymisestä  Murhettta oli myös steettömyyden tasosta,Kulttuuri-keskuksesta, teatterista ja uimahallista, kotihoidosta. Erityisen iloisia oltiin satsauksestä koulutukseen.

Ennen kahvitaukoa kuultiin vielä nuorisovaltuuston puheenjohtajan puheenvuoro. Kiitoksia kesäseteleistä ja mielen-terveyspalveluista.

BUDJETTI hyväksyttiin äänestyksen jälkeen.

KAHVITAUKO oli klo 18.15- 18.45. Karjalanpiirakka.

SITTEN keskustelu jatkui. Aloitteet esiteltiin ja niistä käytiin keskustelua.  Demarien Johanna Värmälä teki kaksi aloitetta. Pöntössä kävivät myös Pentikäinen, Luhtanen ja Kivekäs.

KOKOUS päättyi klo 19.52.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti