keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Espoon taloustilanne. NYT

Kuvakaappaus Länsiväylästä.
KESÄKUUN valtuuston kokouksessa oltiin keskellä talouskriisiä. Koronan vuoksi Espoon taloudesta katoaa noin 80- 100 miljoonaa euroa.

Kaupunginjohtajan Jukka Mäkelä vaati yhteisiin päätöksiin perustuen, että kaikki toimijat sitoutuvat tässä tilanteessa talouden sopeuttamiseen. Tätä varten järjestetään heti syksyllä valtuuston talousseminaari.

Tässä muistiinpanoja eri puolueiden pitämistä puheenvuoroista.

Keskusta
Espoo velkaantuu. Vakava asia.

KD
Espoolla on vakava tulevaisuus. Sote-uudistus on vaara.
Ei pidä tehdä samoja virheitä kuin 90-luvun lamassa.
Lapset ja nuoret. Lääkäriin on päästävä. Korona kasvattaa hoitovelkaa. Koulujen korjausvelka huoletti myös.

Kokoomus
Huolta taloudesta. Edessä on massiviset taloustalkoo. Ruusuja valtiolle kaupunkiradasta.  Risuja valtion  suhteen muutoksesta 50-50 %.
Huolta sosiaalisesta kriisistä: Lasten suojelusta . Pahoinvoinnista kodeissa. Ikäihmisistä hoiyokodeissa- innovaatiota kuinka pääsee tapaamaan.
On turvattava lasten ja nuorten palvelut
Nuorisotyöttömyys kolminkertainen

Persut
Taloustilanne on katastrofaalinen. Juurisyynä on  epäterve väestönkasvu. Persukielellä:  Maahanmuuttajat.

RKP
Lapset ja nuoret - pidetään huolta.
Mikseivät  verotulot eivät kasva? Kaupungistuminen ei ehkä ole vetovoima.

Siniset
20 vuotta talous on  mennyt huonoon suuntaan. Me pistämme rahat kiskoihin- sinne menee sadat miljoonat. Ei pidä kasata kaikkia ihmisiä kasaan.
Ei saada unohtaa lapsia ja  huono-osaisia. Joukkoliikenteen tulot laskeneet 70 %. Resurssoidaan nuoriin.

Vasemmisto
Kriisi on globaali. Opitaan 90-luvun lamasta.
Kannattavat:  Puolarintien voisi ottaa pois.

Vihreät:
Ei leikkauksia sosteriin ja kouluihin.
Heikommassa asemassa olevat huomioitava.
Huolta kuntouttavasta pienluokkatoiminnasta ja  leikkauksista  avustajapalveluista
Ihmisvaikutukset otettava huomioon.
Kaupunkirata - hyvä
Talouden rattaat on saatava pyörimään.
Vuosikorjausrahat lopussa
Yksinäisyys

Mistä voisi säästää?
Puolarintiestä voisi säästää.
Peruspalveluiden tärkeys
Tehokas tilojen käyttö

Nuorisovaltuusto 
Nuorisovaltuusto kannataa, että talous pannaan  kuntoon-. Palvelutasoa ei saisi laskea nuorten palveluista. Nuorten syrjäytyminen Koronan aikana on vakava asia

DEMAREIDE N NÄKEMYKSIÄ

DEMAREISTA varsin moni käytti rauhoittavia puheenvuorioja,

Maria Guzenina onnitelu MAL-sopimuksesta. Joukkoliikenteelle on tulossa tukea! Kaupunkirata, tunnin juna ovat kestävän kasvun mahdollistajia. Yrityksiin on panostettu. Jatketaan sitä niin, että  Espoon nousee  PK-seudun 1. kaupungiksi. Se toisi Työtä. Verotuloja. ja Mahdollisuuksia.

Markku Sistonen oli tyytyväinen kaupunkirataratkaisuun. Sitä on  odotettu 23 vuotta.
Nyt on hartittava, miten mennään yli ilman suurempia vaikeuksia. Meillä  on valtakunnan heikoin tilanne suurten hallien osalta.  Siksi Matinkylän halli on tärkeä. Investointiohjelman muutokset on tehtäävä harkiten

Johanna Värmälä kantoi huolta sopeuttamisohjelmasta.

Juri Aaltonen piti vähän pidemmän puheen. Espoonkin talous kärsii rankasti koronakriisissä. Valtion tuki auttaa paljon, ja koronaisku  näyttää jäävän pienemmäksi kuin vielä pari viikkoa sitten pelättiin Massiivisiin säästöihin, harkitsematomiin pikäsäästöihin eikä veronkorotuksiin ei tule lähteä. 90-luvun virheet pitää välttää . Kiinteistöjä pitää huoltaa. Työllisyydestä pitää huolehtia. Espoolaisia ei saa syrjäyttää. Talouteen tulleen kertaiskun takia ei pidä leikata tulevaisuutta. Taloutta pitää hoitaa kestävästi ja realistisesti, pitkäjänteisesti. Kriisin aikana pitää käyttää poikkeuksellisen tarkkaa ja pitkäjänteistä harkintaa. Emme saa koronakriisin varjolla leikata ja tukahduttaa Espoon ja espoolaisten tulevaisuutta. Ei kenenkään. Tarvitsemme reilun, järkevän ja kohtuullisen sillan koronan aiheuttaman talouskuopan yli. Reilun kaikille

Aulikki Pentikäinen muistutti, että hyvinvointi lepää yritysten varassa. Raitteet tuovat edellytyksiä.
Minkälainen kaupunkirakenne meille tulee?  Viisi  kaupunkikeskusta on ok- mutta myös  lähiöt olemassa. Kuinka palveluiden käy? Korona iskun vuoksi ei pidä luopua palveluoden pitkäjänteisestä kehittämisestä.

Martti Hellström torjui ajatuksen koulujen tilojen tiivistämisestä keinona puuttua sisäisiin vuokriin.  Hallitus on päättänyt  varautua opetuksessa hybridimallin: etä+ lähiopetus. Pandemian jakuessa turvaetäisyys vaatii tiloja ja komppasi Aaltosta:  kiitos harkintaa, ei hätiköintiä vaan pitkäkestoista . Tarvitaan innovaatioita. Hänestä virkamiehet ovat lähteneet liian aikaisin leikkaamaan. Huoli
kuntouttavasn luokan leikkauksista ja kouluille annetusta aeimmasta leikatusta kehyksestä on oikea. Marssijärjestys on nyt väärä marssijärjestys: leikkaksia ei ole käsitelty poliittisissa elimisssä.

Päätöspuheenvuorossaan kaupunginjohtaja  muistutti, että Espoolla on Suomen vahvin talous. Muta se joutuu luovuttamaan Miljardi euroa muiden kuntien palveluiden rahoittamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti