keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Karhusaari pelastui. Lasten maailma- hanke kaatui

Päivitetty 11.6.2020

Espoon elinkeino- ja kilpailukykyjaoston oli  pysäytettävä kesäkuussa kohutun  Lastenmaailman suunnittelu. Virallisessa tiedotteessa todettiin näin:
"Lastenkulttuuria esittelevän ja edistävän Lastenmaailman toteuttamisesta Espoon Karhusaareen luovutaan. Lastenmaailma ry on ilmoittanut luopuvansa hankkeesta, koska alueesta tehty luontoselvitys ei mahdollista hankkeen toteutumista aiotussa laajuudessa. Lisäksi koronapandemia vaikutti hankkeen rahoituksen saatavuuteen."
Hankkeen sivut ovat yhä netissä. Niiden mukaan:
" Lastenmaailma on kansainvälisesti kiinnostava, taiteellisesti korkeatasoinen, osallistava ja leikkisä  kulttuurikeskus ja matkailun huippukohde, joka aiotaan rakentaa Espoon Karhusaareen. Lastenmaailmassa pohjoismainen lastenkulttuuri kukoistaa maailmanluokan arkkitehtuurin ja suomalaisen luonnon keskellä. Sen satumaisessa tunnelmassa lastenkirjojen tutut hahmot ja kertomukset heräävät eloon. Siellä sukelletaan tarinoihin ja taiteeseen lukemalla, leikkimällä ja tekemällä itse. Se on kulttuurielämysten maailma, jollaista ei ole missään muualla.

Vastustusta 

Lastenmaailma-hankkeesta kerrottiin julkisuuteen joulukuussa 2018. Tavoitteena oli rakentaa business-yritys ja mahduttaa pienelle kannakselle vuodessa 600 000 kävijää ja parkkipaikat. Toteutuessaan Karhusaari olisi tuhoutunut.

Hanketta vastustamaan perustettiin  heti Pro Karhusaari ry. Sen tavoitteena oli nimenomaan säilyttää Karhusaari, joka on pääkaupunkiseudun ainoa ehjänä säilynyt kaupunkimaatilakokonaisuus ja kehittää sitä virkistysalueena eikä luovuttaa sitä  yksityisen sektorin hallintaan maksumuurin taakse.

Yhdistys teki  myös kuntalaisaloitteen, jotta kaupunki käynnistäisi yhteistyössä asukkaiden ja alueen toimijoiden kanssa suunnittelu- ja kehittämistyön, jolla pyritään löytämään tapoja lisätä Karhusaaren elinvoimaa. Sen allekirjoitti huikea joukko espoolaisia.

Yhdistys pyysi tammikuussa 2019 tukea  myös puolueilta. Kaksi ryhmää seisoi kokonaisuudessan Karhusaaren puolustajina: Demarit ja Vasemmisto. Mm. nyt Karhusaaren puolustajiksi 1,5 vuotta myöhässä ilmoittautuneet vihreät eivä halunneet ottaa asiaan kantaa ennen kuin se tuottaisiin valtuustoon. No sitähän ei ole tuotu.

Asian valmistelua moitittiin heti. Moni koki, että  Karhusaaren Lastenmaailma-hankkeen suunnitteluvaraus jyrättiin läpi ekyn kokouksessa 7.1. 2019. Ekyn jäsenet eivät saaneet ennen kokousta mitään aineistoa hankkeesta tutustuttavaksi etukäteen. Lisäksi kaupunginjohto lobbasi hanketta lehdistötiedotteissa ja videolla jo ennen kokousta. Päätös myönnettiin täysin vailla realistisia investointilaskelmia.

Nyt suunnittelutyö on lopetettu. Hyvä näin. Me sosialidemokraatit olimme alusta asti sitä mieltä, että Lasten maailmaa tarvitaan, mutta se paikan pitää olla muu kuin Karhusaari.  Espoossa on tilaa muualla.

Mukavaa, että myös vihreät ovat nyt heränneet tekemään työtä Karhusaaren hyväksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti