maanantai 21. kesäkuuta 2021

Pääkirjoitus 21.6.2021

TÄMÄN vuoden kuntavaalit  pidettiin  sunnuntaina 13.6.2021. Kokoomus oli Espoossakin voittaja- edellisissä vaaleissa 2017 se oli ollut häviäjä.  Suurin häviäjä täällä  oli nyt vihreät. Demarien äänimäärä kasvoi 1860:lla äänella. Yhteensä saimme noin 13,5 %  koko potista.  Samaan aikaan kun valtakunnassa demarien ääniosuus heikkeni.    

Joka vaalissa tapahtuu henkilövaihdoksia. Meillä oli luopunut ehdokkuudesta yksi todella vahva vanha valtuutettu: Leena Luhtanen ja kaksi valtuutettua Martti Hellström ja Ali Habiba  tippuivat  1:ksi ja 2: ksi varaksi. Valtuustoon nousi ensimmäinen  varavaltuutettu: Hannele Kerola.  Vanhoista varoista oli luopunut  leikistä kaksi, yksi oli jo aiemmin loikannut ja toinen vaihtanut kaupunkia. Vanhoista varoista lopulta jatkaa kaksi ja kolme putosi kolme. Tilalle tuli nyt kuusi uutta kasvoa. Tervetuloa.

Vanhassa valtuustoryhmässä oli 5 miestä ja 5 naista. Vanhoissa varoissa 6 naista ja 3 miestä. Uudessa valtuustoryhmässä naisten osuus kasvoi kuuteen. Uusissa varoissa  suhde säilyi ennallaan. Vanhassa valtuustoryhmässä oli  ns. uusia suomalaisia kaksi, samoin uudessa, mutta nyt molemmat ovat miehiä. Vanhoissa varoissa oli yksi  uusi suomalainen samoin nyt, mutta nyt vara on nainen.  Uudessa valtuustoryhmässä keski-ikä näyttää vähän laskevan. Varojen keski-ikä vaikuttaa hyvin samalta kuin ennen. Isossa kuvassa ryhmä jatkaa vahvana.


TÄMÄ pääkirjoitus on kirjoitettu livenä valtuustosalissa. Kun nyt siirryn jalkapallotermeillä  pelikentältä varaksi vaihtopenkille, halusin vielä kerran nostalgisesti istua nimikoidulle pulpettipaikalle. Ei meitä siellä salissa montaa ollut. 

POLITIIKKA on taitoa luoda koalitioita, yhteenliittymiä. Se vaatii kykyä neuvotella ja hyväksyä kompromisseja.  Tässä me demarit olemme olleet vahvoja. Osaamme rakentaa kompromisseja ja ottaa vastuuta.

Tämän valtuustokauden aikana Länsimetro on saatu kulkemaan. Kouluja on korjattu massiiviselle tahdilla. Espoon pohjois-ja keskosien  yleiskaava-asia on hyväksytty vuosien työn jälkeen. Molemmin käsin on pidettyt kaikkein haavoittuvimassa asemassa olevien puolia. Jopa Luhtasen Leenan ja myös Juri Aaltosen ehdotukset Tapiolan uimahallin ja Espoon teatterin tiloista sekä Karhusaaren tulevaisuudesta on laajasti hyväksytty jopa kaapattu :-)

MUTTA paljon työtä  jää uudelle valtuustolle. Kuinka oikaista toimintakultuuria, jossa lopullinen pääösvalta kuntalaisille tärkeissä asioissa näyttää ajoittain  eksyvän hallintokäytäviin? Kuinka taata tasapuoliset  julkisen liikenteen palvelut? Kuinka turvata Pohjois-Espoon palvelut? Mm. HSL kohtelee epätasa-arvoisesti sekä osia Espoosta ja typerästi erityisesti ikääntyneitä. 

MUTTA nyt
Oikein hyvää ja turvallista  ja stressivapaata Juhannusta kaikille! 

Martti Hellström

Linkki biisiin lähes 40 vuoden takaa: 

https://www.youtube.com/watch?v=jtB8cvM78cEEi kommentteja:

Lähetä kommentti