maanantai 21. kesäkuuta 2021

Syksy 2017

Lokakuussa 2013 valitun, edellisen valtuuston toimikautta oli jatkettu puolella vuodella. Vuoden 2017 kuntavaalit pidettiin 9.4.  2013.Vaalityö jatkui viimeiseen saakka. Espoon demarit lähtivät kuntavaaleihin täydella listalla, 112 ehdokkaan voimalla. 

Meillä oli hyvä ja monipuolinen ehdokasasettelu. Neljä kovan tason valtuutettua ei ollut enää ehdokkaina: Maria Jungner, Jasminiitta Lumme, Veikko Simpanen ja Tarja Tallqvist. Vaalityötä tehtiin hyvällä mielellä ja hienolla yhteistyöllä.  Olimme aktivisesti turuilla ja toreilla satoi tai paistoi. Julkaisimme näyttävän Espoon Ruusun, ja vielä aivan vaalien alla toimitti Jarkko Rahkonen Länsiväylään oman demarien vaalilehtisen. Flyereitä jaettiin ja kahva, ruusuja ja makkaraa jaettiin. Ehdokkaat julkaisivat ahkerasti mainoksia paikallislehdissä. 


Vihreät oli Espoossa selvä vaalivoittaja (+ 4 paikkaa). Kokoomus menetti kolme paikkaa. Kolmasosa valtuustosta vaihtui.  Demarit saivat yhteensä 15 691 ääntä eli 12,5 % äänistä. Tappiota tuli äänissä 1 %, mutta paikkaluku säilyi ennallaan kymmenenä.  Sillä määrällä olimme.  Espoon kolmanneksi suurin ryhmä.  

Vanhan 2013-2017 valtuustoryhmän jäsenistä valittiin uudelleen kaikki ehdolla olleet varsinaiset valtuutetut.  Ryhmämme uusiutui ja nuortui. Meillä oli  neljä uutta valtuutettua. Naisia oli viisi ja niin oli miehiäkin. Varavaltuutettujen ryhmä koki rajumman uusiutumisen. Kaksi heistä nousi varsinaisiksi valtuutetuiksi. Viisi listalla ollutta putosi. Vanhoista varavaltutettuista jatkopestin sai vain kaksi: Hannele Kerola ja Antti Aarnio. Maria oli myös konsernijaoston puheenjohtaja ja Juri elinkeino- ja kilpailukykyjaoksen jäsen. Liisa on Jurin vara elinkeino- ja kilpailukykyjaoksen  varajäsen.


Valtuutetut


Valtuustoon valittiin kansanedustaja Maria Guzenina,  aluetoimitsija Johanna Värmälä, liikunta-palvelupäällikkö Markku Sistonen, opetusneuvos, tohtori (hc), Leena Luhtanen,  kirjastovirkailoija  Ali Abdirahman, sairaanhoitaja-kätilö, Liisa Kivekäs uutena, KT, opetusneuvos Martti Hellström, puheenjohtaja Juri Aaltonen, asioimistulkki Ali Habiba (uusi) sekä johtava talous- ja velkaneuvoja,
Aulikki Pentikäinen,(uusi) 

Varavaltuutetut

Varavaltuutetun paikan saivat  varatuomari, lainsäädäntöneuvos Hannele Kerola,  
käitlö Nina Heinikosk (uusi), valtiotieteen maisteri  Olli Lehtonen,  yhteiskuntatieteiden maisteri, sosiaalityöntekijä, perheterapeutti, Heini Saikkonen (uusi), lehtori, oppimistutkija (KL, FM), Mika-Erik Walls (uusi), koulunkäyntiavustaja, tradenomi Heidi Luukkanen (uusi), elinkeinoasioiden päällikkö
Antti Aarnio, nuoriso-ohjaaja, Abdi-Rashid Mohamud (uusi), kokki, opiskelija Minna Aitola (uusi) ja  toiminnanjohtaja Iiris Mikkilä, toiminnanjohtaja (uusi)- 

Uusien vaikuttajien perehdytys alkoi. Huomattava osa heistä osallistui "työharjoittelijoina" ryhmämme kokoukseen huhtikuussa.

 • Sosiaali- ja terveyslautakunnassa toimivat ryhmästämme varajäsen Olli Lehtonen ja jäsen Johanna Värmälä. Johanna on sosiaali- ja terveyslautakunnan 2.vpj. 
 • Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa demareista oli jäsen Martti Hellström. Varhaiskasvatusjaostossa oli varajäsen Iiris Mikkilä. Iiris olin jaoston varapuheenjohtaja. 
 • Kulttuurilautakunnassa edustajamme oli varajäsen Abdi-Rashid Mohamud. 
 • Liikunta- ja nuorisolautakunnassa demareista olivat varajäsenet Heidi Luukkanen ja Heini Saikkonen. Heidi oli myös liikunta- ja nuorisolautakunnan puheenjohtaja. 
 • Kaupunkisuunnittelulautakunnassa demariryhmästä oli  jäsen Liisa Kivekäs. Hän oli myös tila-ja asuntojaoston sekä Elinkeino-ja kilpailukykyjaoston varajäsen. 
 • Teknisessä lautakunnassa oli Aulikki Pentikäinen. Aulikki on myös teknisen lautakunnan varapuheenjohtaja. 
 • Habiba Ali olio osallistuva Espoo -aihealueen kehitysohjelman ohjausryhmän puheenjohtaja. 
 • Hyvinvointi ja terveys -aihealueen kehitysohjelman ohjausryhmään valittiin varajäsen Nina Heinikoski. 
 • HUSin tuoreimmat uutiset välittää meille varsinainen jäsen Leena Luhtanen. 
 • Yhteistyöstä muiden ryhmien kanssa vastasi varsinainen jäsen Markku Sistonen, joka oli edustajamme neuvottelutoimikunnassa ja valtuuston puheenjohtajistossa. 
 • LÄNSIMETROON liittyvistä asioista saimme tietoa varajäsen Hannele Kerolalta joka oli Espoon edustaja Länsimeton hallituksessa. Vastaavasti tietoa HSL:stä saimme varajäsen Antti Aarniolta. Abdirahman Ali toiviestiä Omnian hallituksesta. 

Demarityhmä  halusi  rakentaa neljän vuoden aikana Espoota, jossa kaikenikäisillä asukkailla olisi  tasa-arvoiset mahdollisuudet hyvään elämään, laadukkaat palvelu ja viihtyisä ja turvallinen asuinympäristö. Kaupunkia, joka olisi  esteetön. Kaupunkia, joka olisi  myös pienyrittäjäystävällinen. Kaupunkia, jossa päätöksenteko olisi  avointa ja demokraattista. Jossa taloudenhoito olisi vastuullista ja läpinäkyvää. 

Espoolaiset tarvitsivat lisää työpaikkoja. Kotikaupunkimme tarvitsi  lisää kohtuuhintaisia asuntoja. Joukkoliikenne olisi  saatava toimimaan koko kaupungissa. Matkalippujen hinnat olisi  pidettävä kohtuullisina ja samansuuruisina Espoon sisällä. 

Ryhmä lähti ajamaan maksutonta varhaiskasvatusta espoolaislapsille ja puolustamaan lasten subjektiivista oikeutta päivähoitoon. Jokaiselle espoolaislapselle olisi  tarjottava maailman parasta opetusta lähikoulussa. Ongelmarakennukset, koulut ja päiväkodit olisi  korjattava. 

Seniorit ansaitsivat arvokkaan vanhuuden. Kotihoito tarvitsi lisää resursseja ja omaishoitajat tukea jaksamiselleen. Terveydenhuoltojärjestelmä oli pidettävä tasa- arvoisena. 

Tämä edellytti tasapainossa olevaa taloutta. Demarit eivät leikkaisi  palveluista tai investoinneista. Tarpeen vaatiessa olisi oltava rohkeutta nostaa kunnallis-veroprosenttia ja käyttää kaupungin rahastojen tuottoja. 

Kesäkuun valtuusto

Uusi valtuusto kutsuttiin koolle kesäkuussa 2017.  Valtuuston 3. puheenjohtajaksi valittiin loppuvuoden 2017 ajaksi  demarien Markku Sistonen. Markku toimi myös tyhmän puheenjohtajana.-varapuheenjohtajina olivat Liisa Kivekäs ja Martti Hellström. Kaupunginhallituksen demaripaikoille nimitettiin Maria Guzenina ja hänen työparikseen Juri Aaltonen. Varalla ovat Liisa Kivekäs ja Jukka Vilske.

Valtuustoryhmä kokoontui koko kauden ajan viikkoa ennen valtuustonkokouksia valmistautumaan kokoukseen. Kokouksen puheenjohtajana toimi ryhmän puheenjohtaja. Sihteerinä oli kunnallisjärjestön työntekijä Kirsi Nyqvist. Kokouksiin kutsuttiin kaikki varsinaiset ja varavaltuutetut sekä kunnallisjärjestön puheenjohtaja.

Politiikan iso uutinen kesäkuussa oli, että Persut hajosivat. Soinilaiset perustivat myös Espoossa oman valtuustoryhmän.

Syksyn 2017 tärkeitä poliittisia teemoja olivat aakkosjärjestyksessä:

 • Englantia haluttiin kolmanneksi asiointikieleksi. 
 • Espoo luopui Matinkylän terveysasemasta. 
 • Espoo- tarina hyväksyttiin
 • Espoon teatterin tilat päätettiin sijoitetaan Espoon kulttuurikeskukseen. Kiistellylle teatteritontille aiotaankin rakentaa satoja asuntoja.
 • Espoo aikoi  vuokraa Otaniemestä tilat suurkoululle. Otaniemen "koulutehdas" raivostutti vanhempia.
 • Huutava pula Suomeen yksin tulleiden nuorten tukiperheistä.
 • Keilaniemen jäättitornit
 • Kaavamuutos mahdollisti Raidejokerin
 • Kielikahvilatoiminnan laajentaminen (Aulikki PentikäinenI
 • Koulukyytien takkailui
 • Koulurakennukset: Niipperi aloitti uudessa rakennuksessa.
 • Lasten huostaanottojen kasvu
 • Lukioiden sijoittuminen: Pohjois-Tapiolan lukio Aalto-yliopistolla.
 • Maksutonta varhaiskasvatusta luvattiin kokeilla.
 • Metron viivästyminen ja kallistuminen. 18.11. Länsimetron ensimmäinen rakennusvaihe Ruoholahdesta Matinkylään avattiin matkustajaliikenteeseen. Metrofanit jonottivat aamulähtöön. 
 • Palvelujen ulkoistaminen; Espoo ulkoisti korjaamopalveluitaan.
 • Pohjois-Espoon kaava: Kalajärven kallioista väännettiin
 • Suomenojan venesatama: laittomia venesiirtoja puitiin. 
 • Terveyskeskusjonot
 • Veroprosentti: Demarit ja vihreät ehdottivat veroprosentin vastuullista nostamista. Veroprosentti jäi ennalleen 18:een. 
 • Väistökoulut. Lähes 4000 koululaista oli väistötiloissa. Kouluremontit uhkasivat siirtyä- vuokratilat kiinnostavat kaupunkia. Homekoulujen korjauksiin luvatiin käyttää miljardi 10 vuodessa. 

Muuta muistamisen arvoist

Valtuustoryhmä piti oman syysseminaarinsa sunnuntaina 24.9. Majvikissa (Majvikintie 1). Syysseminaarissa suunniteltiin uuden ryhmän toimintakulttuuria. Yllätysvieraana oli imitaattori Klaus Thomasson. 


Demarien valtuustoryhmä ja kunnallisjärjestö pitivät yhteisen budjettiseminaari lauantaina 11.11. Työväen Akatemian tiloissa Kauniaisissa.  Seminaarin asiantuntijavieraana oli sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälä . 

Budjettineuvottelut

Budjettineuvotteluissa demarineuvoittelijät liittyvät sopuun. Vain persut jäivät ulkopuolelle. Neuvottelutulos nosti kaupunginjohtajan budjettiesityksen loppusummaa 4,69 miljoonaa euroa.Investointeihin lisättiin 0,5 milj. euroa. Demareille tärkeitä asioita olivat aakkosjärjestyksessä

 • Lisärahaa saatiin lasten terapiapalveluihin ja nuorten mielenterveyspalveluihin, opiskelijaterveydenhuoltoon sekä aikuissosiaali- ja perhetyöhön 
 • Lisärahaa koulupuolelle mm. erityisopetukseen ja avustajaresursseihin sekä ruotsinkieliseen opetukseen ja varhaiskasvatukseen. Kielenopetuksen aloitusta varhennetaan alakouluissa. Myös yläkoulun B2-kieleen tuli  lisätunti. 
 • Iltapäivätoiminta mahdollistettiin  jatkossakin sitä haluaville toisluokkalaisille, ja maksut pidetään nykytasolla.Sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen korotus kaatui.
 • Lisää rahaa liikunta- ja nuorisojärjestöjen avustuksiin ja vähävaraisten lasten harrastusten tukemiseen
 • Länsiväylän pyöräilyn laatureitin suunnittelu käynnistetään
 • Rahaa:  Espoon teatteritilan, kulttuuritorin ja kulttuurikeskuksen peruskorjauksen suunnitteluun varataan 0,5 milj. euroa.
 • Investoinnit
Investointeihin lisättiin neuvotteluissa 0,5 miljoonaa. Investointiohjelmaa valmistellaan kokonaisuutena. Esitykset kouluverkosta koko lukioverkon ja Tapiolan alueen kaikkien koulujen osalta tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn viimeistään helmikuussa 2018.
Tuolloin käsitellään myös matinkyläläisille tärkeätä Meri-Matin lukiota. 
 • Talousarvioehdotus sisältää lähes miljardi euroa koulu- ja päiväkotitilojen korjauksiin seuraavien kymmenen vuoden aikana. 

Pöytäkirjamerkinnät


Neuvotteluissa kirjattiin ylös 20 ns. pöytäkirjamerkintää. Näistä useat ovat demareille tärkeitä:


 • Seurataan vanhusten pitkäaikaispaikkojen määrän riittävyyttä

 • Varhaiskasvatuksen poikkeustapausten sijaisjärjestelyihin kiinnitetään huomioita.

 • Päätös Espoonlahden aluekirjaston ja kulttuuritilasta tehdään kevään 2018 aikana.

 • Hankintojen strategiset linjaukset tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn vuoden 2017 aikana. Espoossa edistetään kestäviä ja innovatiivisia hankintoja.

 • Espoon sairaalan toimivuutta ja henkilöstön työhyvinvointia seurataan 
 • Kouluissa työhyvinvointiin liittyvät täydennyskoulutukset koskevat opettajien lisäksi myös - koulunkäyntiavustajia. 
 • Koulukuljetusten sopimusehtojen mukaista laatua ja luotettavuutta seurataan ja sopimusten vastaisiin menettelyihin puututaan ja käytetään sopimusten mukaisia sanktioita.

 • Koululaisten loma-aikojen toimintaa kehitetään yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
 • Kouluverkkopäätökset lukioverkon ja Tapiolan alueen osalta tuodaan kaupunginhallitukseen viimeistään helmikuussa 2018.

 • Sosiaali- ja terveyslautakunta arvioi omaishoidontuen perusteiden asianmukaisuutta ja korjaa niitä tarvittaessa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti