maanantai 21. kesäkuuta 2021

Syksy 2020

SYKSYN kaikki kokoukset olivat etäkokouksia. Taloudesta käytiin hyvin vakava keskustelua Koronapandemialla ja sen vuoksi käyttöönotetuilla rajoitustoimilla ympäri maailmaa oli ollut erittäin rajuja vaikutuksia talouskasvuun.  

Syyskuun kokouksenjälkeen alkoivatkin sitten ns. TaKe-neuvottelut. Lokakuun listalla oli viiden seuraavan vuoden talouden tasapainotusohjelma sekä veroprosentista päättäminen. 

Yhdessä oli laadittu eräänlainen "periaateohjelma" seuraaville vuosille. Siihen kuului demareille sekä hyviä mutta myös vähän katkerampia ratkaisuja. Vastuullinen puolue ymmärtää, että politiikka on taitoa tehdä kompromisseja ja  jää niihin pöytiin, joissa voi puolustaa erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevia espoolaisia. 

Vihreät, vasemmisto ja siniset tekivät toisin. Erityisesti vihreät olivat aloittaneet propagandasodan demareita vastaan. Kaikki keinot oli  otettu käyttöön myös valefaktat mm. pienten koulujen ja kirjastojen lakkauttamisista.  Mitään sellaisia päätöksiä ei ole tehty tässä taloudellisesti kestävä Espoo - tuottavuus ja  sopeutusohjelmassa.

Lokakuun lopulla kaupunginjohtaja esitteli oman budjettiesityksensä. Heti marraskuun alussa alkoivat ryhmien väliset budjettineuvottelut. Neuvottelijanamme ryhmän puheenjohtaja Markku  Sistonen. Neuvotteluihin osallistui  hänen tukenaan Maria Guzenina. Veroprosentti oli lyöty lukkoon vastoin mm. demarien kantaa. Nyt yritimme vimmatusti saada kaupunginjohtajan esitykseen korjauksia, koska sen mukaan palvelutasoa  leikkattaisiin  uhkaavasti.


DEMARIEN kannalta neuvottelujen tulos oli riittävä hyvä.  Budjettikokonaisuuteen saatiin lisättyä miljoona vanhusten palveluihin sekä yksi miljoona mm. koronan aiheuttamien terveyspalveluiden jonojen purkuun sekä  lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuuden lisäämiseen. 

SDP:n valtuustoryhmälle oli myös erityisen tärkeää, ettei pieniä kouluja  lakkauteta ja että lakkautuksen uhan alla olleet kirjastopalvelut Viherlaaksossa säilytetään. Myös nämä on nyt sisällytetty budjettikokonaisuuteen. Viherlaakson kirjaston kohdalla päätettiin, ettei kirjastoauto riitä Viherlaakson kirjastotarpeeseen vaan kirjaston täytyy sijaita jatkossakin pysyvässä tilassa. 

Kalajärven koulun liikuntatilasta tulee nyt Espoon toiseksi suurin ja Espoonlahden uimahallin laajennuskin saadaan toteutettua.Syksyn poliittisia teemoja

 • Hankinnat niin  että kilpailu- ja hankintalainsäädäntö huomioiden pytitään.  sellaisiin hankinta- ja kilpailutuskokonaisuuksiin, että espoolaisilla pienillä- ja keksisuurilla yrityksillä sekä yrittäjillä on aidot ja realistiset mahdollisuudet tavoitella tilauksia Espoolta. (Juri Aaltonen)
 • Kaava-asiat: mm. Jokisilta. 
 • Kaupungin työntekijöiden, jotka eivät voi tehdä etätöitä, palkitseminen (Johanna Värmälä)
 • Koirametsän perustamisen selvittäminen Espooseen. (Juri Aaltonen)
 • Liikenneyhteydet Henttaalta ja Opinmäentien koulualueen ympäristön liikenneturvallisuutta takaaviksi  tavalla, joka on hyväksyttävissä niin henttaalaisten kuin Suurpellon asukkaiden taholta (Maria Guzenina)
 • Matinkylän entisen terveysaseman osoittaminen asukas- ja järjestökäyttöön (Maria Guzenina)  
 • Matinkylän lukion uudisrakennus. 
 • Matinkylän nuorisotilatoiminnan saatavuudesta huolehtiminen (Johanna Värmälä)
 • Nukkumisrauha koripallokenttien välittömään läheisyyteen (Juri Aaltonen)
 • Pienten koululaisten vuorohoitotarpeen arviointi  ja hoidon perusteiden määrittely (Johanna Värmälä)
 • Työllisyyspalveluiden työpajatoiminnan  siirtäminen  Omnialle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti